Resepi ubi pedas
Bahannya
Ubi kayu
serbuk kari
garam
gula
bawang merah
bawang putih
udang kering @ ikan bilis
minyak untuk mengoreng
Cara-caranya
1. Rebus ubi kayu sehingga empok .
2. Lecek @ tumbuk ubi kayu jangan terlalu hancur.
3. Tumis bawang merah, bawang putih yang telah dihiris sehingga kuning.
4. Masukkan rempah kari dan kacau sehingga sebati.
5. Campurkan ubi kayu dalam bahan yang ditumis tadi .
6. Perisakan dan hidang untuk tetamu
Selamat mencuba.
23 October 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Apolah resepi kau ni masak ubi kayu lak.Ingat ni zaman Jopon ko.Jopon pun tak pernah jumpo ubi kayu.Kau lak nak nak makn ubu kayu.Patutlah nampak sombab yo.
ReplyDeleteRasa2 macam sedap je. Utk tambah sedap lagi tambah ikan bilis, cili kering hiris, daun kari dan biji sawi.Pasti lebih umph!
ReplyDelete